maandag 3 juli 2017

Cijfers en letters (2): Veel werk in de boekenwereld



In mijn vorige stukje cijfers en letters (1) schreef ik dat er veel geld in de boekenwereld rondgaat, in totaal meer dan een miljard euro. Ongeveer de helft komt van particulieren, die boeken kopen of bibliotheeklidmaatschappen e.d. betalen. De andere helft komt direct of indirect bij de overheid vandaan. Maar er is niet alleen veel geld beschikbaar. Er is ook veel werk. Daar gaat dit stukje over.

Werkgelegenheid in de boekenwereld 
Er is veel werkgelegenheid in de boekenwereld.
In de 1.351 boekhandels werken totaal rond de 6.500 mensen, eigenaars en medewerkers tezamen.
Er zijn ook circa 1.700 uitgevers actief (veel meer dan ik dacht) waarvan er 157 er in omvang echt toe doen en zo’n 95% van de markt vullen. Ik heb geen eenduidige gegevens gevonden over het aantal werkzame mensen in de boekenuitgeverij, maar op basis van wat CBS cijfers lijken het er duizenden te zijn, ik schat tussen de 3.000 en 5.000.
De boeken worden uitgeleend door 156 bibliotheekorganisaties, waar bijna 7.000 mensen (4.100 fte) beroepsmatig werkzaam zijn.
En zij zijn niet de enigen. Ook de medewerkers van het CB, de Schrijverscentrale, de Schoolschrijver, st Lezen, het Letterenfonds, het Letterkundig Museum, LIRA, VOB, CPNB, stichting Leenrecht, de GAU, de Auteursbond, en ook de recensenten, docenten en wetenschappers, vrijgevestigde redacteuren, vormgevers, zetters en drukkers, en een flink aantal illustratoren leven van het boek (minstens 100 leden die aangesloten zijn bij de BNO maken kinderboeken, en dan zijn er nog heel wat die andere genres illustreren).
En de schrijvers, natuurlijk. Het is onbekend hoeveel publicerende kinderboekenschrijvers, prozaschrijvers en dichters er in Nederland zijn. In een onderzoek van LIRA (de organisatie die het leenrecht onder schrijvers verdeelt) en de Auteursbond (de club die schrijvers verenigt) naar het inkomen van schrijvers en vertalers zijn 5.863 professionals benaderd. Op basis van de respons lijkt het een redelijke schatting om aan te nemen ruim de helft tot 2/3 boekenschrijver is. Dan zijn er dus 3.000 tot 4.000 schrijvers in Nederland.

Zet dat af tegen de boekverkopers en bibliotheekmedewerkers en uitgevers, en één ding wordt duidelijk. Er zijn aanzienlijk minder schrijvers dan niet-schrijvers die leven van het boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten